marți, 15 septembrie 2015

Băse, Merke și românii


Cum era de așteptat, discuțiile despre norma de refugiați au dispărut din agenda media românească pentru că a decedat bardul Vadim. Cota de piață a subiectului s-a prăbușit în România, așa cum era de așteptat, în urma unui eveniment monden.
în România, un deces, o naștere sau o înmormântare, reprezintă un eveniment media cu importanță emoțională imediată ce obturează complet vizibilitatea celor globale cu impact real.
Pentru mine însă, un singur cadavru nu e este o perdea de de fum. Nu putem abandona acest subiect doar pentru că a murit un om. În acest moment mor poate sute, foarte aproape de granița noastră.
Iată un fragment din discursul lui Traian Băsescu, pe care deși îl numim Băse, ar trebui să nu uităm că este fostul președinte al României, nume pe care a pus ștampila majoritatea dintre noi.

"România trebuie să respingă ideea de cote de refugiați, voluntară sau involuntară, pentru un motiv simplu: România nu este un stat membru Schengen. Colapsul ordinii a avut loc în statele membre Schengen, nu aici. (...) Toate acestea mizerii se întâmplă în spațiul Schengen, iar acum aceste state trebuie să curețe... și să recunoască, că politicile lor greșite sunt responsabile...”
România poate și trebuie să contribuie pentru a ajuta aceste țări. Putem trimite nave de război în Marea Mediterană, de exemplu -, avem capabilitățile - și angajamentul...”
Nu avem nici o problemă în a ne sprijini partenerii, dar nu ne facem responsabili pentru lucrurile care nu aveau nimic de a face cu noi. România nu a invitat nici sirieni, nici africani .. Merkel i-a dorit și, acum tot ea cere închiderea granițelor. (...)
„Liderii europeni se trezesc din euforia populismului și unul după altul anunța restricționarea libertății de circulație. România trebuie să înțeleagă că presiunea asupra frontierelor sale va crește enorm. Acesta va fi un test major al capacității noastre de a fi buni europeni. Guvernul ar trebui să
ia măsuri ca să consolideze imediat protecția frontierelor. România nu are nevoie să trimită armata ca să le aplice. Acesta ar fi un semn de slăbiciune, iar noi nu suntem neputincioși în fața acestui exod.”

N-am fost băsist, acum regret, asta. Prefer ca președinte un personaj controversat, haotic dar prezent, decât unul lucid dar absent. Regret că nu m-am implicat în politică, dovedind că sunt la fel ca majoritatea romanilor ce preferă să spargă semințe decât să ia cuvântul la ședințe. E cazul să-mi revin din dezgust. Nimeni nu-i perfect, vârsta inocenței s-a dus. Un singur pas greșit și nația asta va fi martoră la propriul ei apus. Nu vreau să văd asta. Vreau să contez, vreau să votez, vreau să schimb!

foto: RT

5 comentarii:

  1. Ei mizeaza pe dezgustul nostru. Base a fost doua mandate fiindca, asa bun sau rau cum a fost perceput, a miscat. Ponta, de exemplu, e ca un pustache razgaiat lasat singur intr-o gradinita cu jucariile neincuiate in dulapioare; toata lumea in rest se face "ca face", sau ca nu vede. Si mai e spiritul de turma, care inca functioneaza.
    Nici eu nu am fost basista si nici nu am aprobat multe din cele petrecute cand era el presedinte, dar de luciditate nu era lipsit. Acum ma simt refugiata in propria tara. Ca si cum am devenit niste numere pe niste liste.
    Sa nu uitam ca la un pas de razboi am cam fost imediat dupa alegeri.
    Presa tabloida are grija in continuare sa arunce rahaturi in ochii celor multi. Aia care conteaza cand voteaza.
    Radu, daca iti faci partid, eu iti semnez prima adeziunea. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu știu dacă fac partid, dar cred că merită să intru în cel puțin unul. Cu tancul! :P

      Ștergere
  2. Niște argumente concise. Băsescu n-a fost haotic niciodată, așa a dat impresia. Un exemplu a fost la referendum, când a făcut cadou mai multe tricouri albastre, același model purtat de el. Ce spui de asta? Teoria constipației?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Spun că Băse la unele faze a spus tare ceea ce alții au tușit in batiste!

      Ștergere
  3. Aia e buba, ficusul e nebun! Ați mai văzut ficus care se ascunde?!

    RăspundețiȘtergere

COMENTARII MUCEGAITE